IHC-Fundex 3500

Sinds de start van de onderneming in 1989, heeft Terracon zich steeds toegelegd op het ontwerp en de uitvoering van speciale funderingstechnieken en funderingswerken in bijzondere omstandigheden, zoals de papierindustrie en petrochemie en industriebouw. Dit vraagt in de eerste plaats het juiste personeel met maximaal kwaliteits- en veiligheidsbesef (VCA en BHV voor al het uitvoerend personeel verplicht), maar ook de juiste speciale technieken en bijbehorend hei- en boormaterieel. Het ontwerp en de uitvoering van speciale funderingstechnieken omvatten naast traditioneel heiwerk van prefab betonpalen, buispalen, combiwanden en damwand:

VIBRO palen geheide, in de grond gevormde palen (alternatief voor prefab)
VIBRO-COMBI palen geheide, in de grond gevormde palen met prefab paalkern
TERRA-COMBI palen geheide vibro combi paal met anti-negatieve kleef omhulling
TERR-ECON palen grondverdringend geschroefde in de grond gevormde palen
TERR-ECON BUIS palen grondverdringend geschroefde buispalen met groutomhulling
TERRA-SON palen semi grondverdringde geschroefde palen met prefab paalkern
STALEN BUISPALEN geheid of grondverdringend geschroefd
MV palen geheide stalen profielen of buispalen met groutomhulling
TERRA-MIX WANDEN trillingsvrije, in de grond gevormde soil mixing wand
DIEPWANDEN trillingsvrije, in de grond gevormde betonwand (uitgevoerd met onze partner Brückner Grundbau GmbH)

IHC-Fundex-3500

Om aan de toenemende vraag naar haar speciale technieken nog beter te kunnen voldoen heeft Terracon recentelijk het machinepark uitgebreid met een hei-/boorstelling IHC-Fundex-3500, gebouwd volgens een heel nieuw concept.

De volledig hydraulisch aangedreven onderwagen beschikt over een rupsstel met D7 gradatie waarop 900mm brede rupsplaten gemonteerd zijn. De F3500 is ontworpen voor een zeer snelle en efficiënte manier van werken waarbij niet alleen de rijsnelheid centraal in het ontwerp heeft gestaan maar ook de draaisnelheid en het bedieningscomfort. De variabele hydraulische pomp van de machine maakt het mogelijk om meerdere functies op hetzelfde moment uit te voeren. De uiterst ingenieuze manier van oprichten zorgt ervoor dat er binnen korte tijd gestart kan worden met funderingswerkzaamheden nadat de machine getransporteerd is.
De makelaar wordt via de onderzijde verlengd waardoor ook minder opbouwruimte noodzakelijk is. De F3500 machine is standaard voorzien van een cilinder in het voetstuk van de makelaar. Daarnaast wordt de machine vaak geleverd met twee hydraulische stempels aan de voorzijde van de machine.

De hydraulische stempels vergroten de stabiliteit, nemen veel van de boormomenten op en zorgen voor een grotere veiligheid tijdens de werkzaamheden. De cabine is hydraulische draai- en kantelbaar wat eveneens de veiligheid ten goede komt in verband met het verbeterde zicht voor het personeel. Met het hydraulische systeem van de machine kunnen een aantal hydraulische heihamers en (licht draaimoment) boorkasten worden aangedreven. Bij sommige heihamers en (hoog draaimoment) boorkasten is een additioneel hydraulisch aggregaat noodzakelijk. De machine is uitgevoerd met elektronisch gestuurde Joy-Stick bediening welke uiterst ergonomisch geplaatst is.

De machine kan worden opgebouwd met verschillende makelaar lengtes. Wanneer de machine volledig opgebouwd wordt met de standaard makelaar secties is de effectieve makelaarlengte 35 meter Optioneel is er echter een verlengstuk beschikbaar waarmee een effectieve lengte van 40 meter bereikt kan worden. De makelaar kan achterwaarts in een schoorpositie van 1:3 en voorwaarts in een positie van 1:4 worden gebracht. De optionele top kraan heeft een hefcapaciteit van 5.000 kg en wordt volledig elektronisch/hydraulisch bediend vanuit de cabine. De F3500 kan ingezet worden voor een grote variëteit aan hei- en boormethodes.

Momenteel is Terracon bezig met de ontwikkeling van een nieuw trillingsvrij paalsysteem, dat de voordelen van prefab betonpalen en geboorde trillingsvrije funderingstechniek op een uiterst economische wijze combineert. De nieuwe hei-/ boorstelling IHC-Fundex-3500 is hier reeds volledig op uitgerust. Na uitgebreide uitvoeringsproeven en proefbelastingen, hoopt Terracon deze nieuwe techniek eind van dit jaar te kunnen presenteren en op de markt te kunnen zetten.

Terracon toont met gemotiveerd en gedreven personeel, modern materieel en nieuwe technieken niet alleen aan opnieuw voorop te willen lopen in de ontwikkeling van nieuwe funderingstechnieken, maar wil tevens een bijdrage leveren aan een toenemende vraag van speciale technieken in bijzondere omstandigheden voor haar klanten.

Voor een constructietekening van de F3500, klik hier (pdf, 514kB)
Voor een totaaloverzicht van de F3500, klik hier (pdf, 240kB)